Смесен хор "Родина" е създаден през април 1946 година по повод участието му в Първомайска манифестация. По време на 70-годишното си съществуване е натрупал богат опит и рутина, но е запазил свежестта и искреността на любителското изкуство.

След основаването му, негови диригенти са били личности като Златан Станчев, Иван Димов, Веселин Ненов, Богдана Попова, Пламен Георгиев. Консултанти на хора са били проф. Георги Робев и проф. Васил Арнаудов.

Репертоарът на хора включва творби на автори от различни стилове и епохи - от Ренесанса и Барока, през Класиката и Романтизма към първата и втора половина на 20-ти век. Важно място в репертоара на хора заема българската хорова музика.

От 1982 година диригент на хора е г-н Емил Минев, възпитаник на Българската държавна консерватория, носител на множество награди и отличия.  

За своето 70 годишно съществуване хор „Родина“ присъства осезаемо и запомнящо се в културния живот на  Стара Загора, като стожер на  музикална история и традиция на града ни. Освен участията в множество национални прегледи, фестивали  и конкурси у нас той поддържа делови и приятелски отношения с много състави от страната, осъществявайки проекти в областта на  кантатно-ораториалната музика: съвместно с Държавна опера – Стара Загора, Сливенски симфоничен оркестър и смесен хор „П. Стайнов" – Казанлък реализира Моцарт Реквием и Шуберт Меса G dur. В някои от изпълненията участва и приятелски хор от гр. Лион – Франция. С него през 2011 г. бе изпълнен  Реквием от Габриел Фуре с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора.
През 2013 и 2014г. хора участва в Международен фестивал на хорове, оркестри и музикално-танцови формации в Кючук Кую – Турция и в операта „Отело” от Верди на Държавна опера Стара Загора. Предстои му участие в Международен фестивал в гр. Римини – Италия, юли 2016г.

Хор „Родина” има записи в Радио Стара Загора, Българско Национално Радио, Радио Будапеща, Радио Варшава, Радио Кьолн, Радио Скопие, Радио Виена, Радио Истанбул, Радио Лондон и Би  Би Си.
Каним всички почитатели и любители на уникалното   хоровото изкуство, да се насладят   на звука, на хармонията - тази невероятна симбиоза между мъжките и женските гласове, на 20 май от 18.30 ч., в Градската художествена галерия, където  ще се състои Празничният концерт по повод 70-тата годишнина от създаването на хора. Входът   е свободен.
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора