Писателите говорят

Библиотека "Родина" Стара Загора представи Катя Зографова и новата й книга "Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание".
„Истинна, но разбираща, а не деструктивна е тази книга, която включва автобиографични и мемоарни текстове от Фани Попова-Мутафова, очерци и спомени за нея, както и обемисто документално разследване (в архивите на Народния съд и Комисията по досиетата, някои от които непубликувани). Вдъхновяващ е творческият стоицизъм на писателката, която въпреки всички жестоки изпитания никога не изпуска перото!“
Фани Попова-Мутафова е родена на 16 октомври 1902 г. в Севлиево. Тя е единствена дъщеря на генерал Добри Попов, герой от Одринската епопея, племенница на генерал Стефан Нерезов.
Преди 1989-та година по идеологически причини не се говори много за нея. Сложна личност, недостатъчно разбрана, но отличаваща се със силен характер.
По думите на поета Кирил Христов „Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература“.

Катя Зографова е литературен историк, автор на 19 книги и главен уредник в Националния литературен музей. Участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София.

 

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора