hanchev copyИ тази есен Стара Загора ще отстои името си на поетичен град с 36-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2019. Общо 93-ма участници, с изключителен превес на дамите, са изпратили своите творби и очакват името на победителя. И тази година организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.
По условие авторите са на възраст между 14 и 25 години, като никой от тях все още няма издадена стихосбирка. Най-много са младите дарования във възрастовия диапазон 16-18 години. Момичетата са 76 срещу 17 момчета.
Че и това издание на най-стария национален конкурс за младежка поезия е обичано и популярно сред младите хора у нас, говори прегледът на участниците по населени места, тъй като почти всички областни български градове са се представили със свои таланти. Лавровият венец се държи от София (24), а Стара Загора защитава поетичната си слава с петима млади творци. С традиционно силно участие са представени Пловдив (5) и Бургас (5), а по трима, посветени на мерената реч, са изпратили творби от Велико Търново, Благоевград, Габрово, Гълъбово, Димитровград и Разград.
Кой от тях ще се зарадва на издаването на първата си книга ще прецени журито. Напълно излишно е то изрично да се назовава като компетентно, след като се изброят имената на поета, литературовед и преподавател от катедра „История на философията“ на Софийския университет доц. Васил Видински, на поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и на поета Иво Рафаилов, който се изявява и като графичен дизайнер и също като Мария е сред лауреатите на конкурса, печелили „Златното яйце”.

Martin K Iliev coverТехният избор ще бъде обявен на Гала вечер на отличените участници на 1 ноември 2019 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тогава ще бъде представен и първият поетичен сборник на лауреата на конкурса от 2018 г. Мартин К. Илиев - „В печалния хан на дните” (ИК „Жанет 45”).

Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито ще се проведе на 2 ноември, събота.

https://www.hanchev.rodina-bg.org/
https://www.rodina-bg.org/
Библиотека Родина Стара Загора

 

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора