01C21A11 1DEB 4DB3 95A2 CB2D64CF9A8BТова е шедьовърът на кратката проза на легендарния швейцарeц Роберт Валзер, един писател, когото съвременният свят преоткрива днес като „липсващата връзка“ между сюрреализма и Франц Кафка. В действителност приживе Валзер е бил по-известен от самия Кафка или Валтер Бенямин – автори, които са му се възхищавали и върху които тази книга е оставила отпечатък. Освен Бенямин и Кафка, той е сред любимите автори на Херман Хесе, Роберт Музил, Сюзан Зонтаг, Джорджо Агамбен, които определят „Разходката“ за една от настолните си книги.

Книга: Разходката (Швейцария)
Автор: Роберт Валзер
Превод: Мария Добревска
Издателство: Критика и хуманизъм, 2014
Място за четене: Кафе „Августа” (Регионален исторически музей)
бул. „Руски” № 42, 18:00 - 21:30 часа
Четат: Красимира Лекова-Василева и Нина Йовкова – журналисти и хора на словото; библиотекари в библиотека „Родина”
Embassy of Switzerland in Bulgaria / Посолство на Швейцария в България

„Разходката“ – това са бляскави и най-вече весели гирлянди от думи, които опровергават усещането ни, че вече сме чели толкова много, че не е възможно да бъдем изненадани от нечий стил и слог. Напротив, възможно е, и Валзер го прави изключително приятно преживяване! Книгата ни представя топъл, но и свръхироничен поглед към всичко, което среща по пътя си един привидно шляещ се човек, надарен със сетиво за микроскопичното и със способност да вижда огромното, скрито зад него.
Самият Валзер води самотно и крехко съществуване, на ръба на светлината и тъмнината, която след години в санаториум за душевно болни го побеждава и той умира внезапно посред зимна разходка навръх Коледа. Диагностициран като шизофреник още през 1933 г., той обаче ни оставя един брилянтен подбор от преживявания, сякаш едва докоснати от думите, пише британският всекидневник „Гардиън“ по повод английския превод на „Разходката“.

Роберт Валзер (1878 – 1956) е автор на няколко романа, кратка проза и възхитителни, наскоро разчетени микроскрипти – миниатюрни разкази, написани с букви от по един милиметър, на гърба на визитни картички, късчета от етикети, откъснати лентички от ресторантски менюта и обявления... Те са смес от литература и визуално изкуство и тяхното издаване на български език също предстои. Само Валзер може да създаде история от тези кратки бележици, откъснати по време на неговата разходка.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора