1 за печатЛитературният археолог Катя Зографова ще гостува на старозагорци с последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство.
„Хроники на Вазовия род” ще бъде представена на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво.
В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.
Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов. Той ще присъства на представянето на книгата в Стара Загора.
Заповядайте!
За автора
Катя Зографова е родена в деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май, в Панагюрище. През 1989 г. печели конкурс в Националния литературен музей, от 2002 г. е главен уредник къща музей "Никола Вапцаров" в София, където работи и понастоящем, а в периода 2010 – 2016 г. е директор на НЛМ. Автор на 15 книги, сред които „Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)“, 2009; „Неканоничният Вазов”, 2010; „Елисавета Багряна. Играещата със стихиите”, 2013; „Световете на Яворов“, 2019. Носителка е на националните литературни награди „Нешо Бончев“ и „Блага Димитрова“, на международната Златна монета „Писменост“, а миналата година бе почетена и със званието „Творец на Панагюрище“.

 

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора