Спасението дебне от книгите!pile stiker copy copy copy copy copy

Покана за участие в 18-ия маратон на четенето „Четяща Стара Загора”

В свят, разтърсван от война, природни бедствия, инфлация и епидемии, възможното бягство от реалността е чрез въображението на творците. Спасението дебне единствено от книгите. Само, когато посегнем към кориците им, може да избираме какво да преживеем и какви емоции да ни разтърсят.

Затова, както през всеки април, Библиотека „Родина” ви кани на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора”. За 18-ото му поредно издание, на което инициатори заедно с нас са отново Община Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Всички обещаваме списъкът с проявите отново да е занимателен и дълъг.

Както и през 2022-ра година, маратонът ще се състои изцяло присъствено и офлайн, а участието в него ще е еднакво насърчително и за деца, и за възрастни. Едничкото условие е да обичат книгите и да са готови да споделят безценната емоция от общуването с тях с останалите.

Също както и през миналата година кулминацията на събитията ще е хепънингът в парк „Пети октомври” на същия следвеликденски ден 20 април. Четенето ще продължи от 10.00 до 15.00 часа. Целият април – от 3-то до 28-мо число, ще е своеобразен празник на книгата, наситен със срещи с уважавани, интересни и нашумели български творци.

Както всяка година ви приканваме да ни изпратите информация за организираната от вашата институция проява през м. април – кога (дата и час), къде (място), какво (тема) и с кого. Направете и своята заявка за участие в Празника на книгата и четенето на 20 април в парк „Пети октомври” на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915.

Желателен вариант е и да документирате вашето събитие и да изпратете снимки на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Резултатите от Маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете www.rodina-bg.org, www.lib.bg  и в социалните мрежи.

Наясно сме, че тази година пролетната ваканция за децата ученици е от 8 до 17 април, затова ви молим да ни известите за своите инициативи и за участието си в хепънинга на 20 април преди нея!

През м. април може да очаквате изд. „Персей” и Джан Карсън (Ирландия), изд. „Обсидиан” и Кристин Димитрова, изд. „Книгомания” и журналиста Георги Милков, изд. „Жанет 45” и младия автор Боян Йорданов,  Йорданка Белева, Иванка Могилска и детските автори Таня Петкова (изд. „Ясна книга”), Марин Трошанов и Доника Ризова (изд. „Мармот”) и др.

„Четяща Стара Загора” е част от Националната програма „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация и е част от Културния календар на Община Стара Загора. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

От организаторите

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора