413924900 747622347388100 2408813970136243780 n

Безкомпромисно добри нови книги с голяма обществена значимост представи и тази година пред старозагорци библиотека „Родина”. Носителите на отличието „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга“– „Рана” на Захари Карабашлиев и на наградата за роман на годината „13 века България” – "Хагабула" на Тодор П. Тодоров гостуваха първо в Стара Загора след столицата. И през 2023-а библиотекарите активно се грижиха за традиционните рубрики „Представяме Ви“ и „Срещи с автограф“, „Маратон на четенето“, „Нощ на изкуствата“, НМКП „Веселин Ханчев“ и Есенни литературни дни.
Първата среща с четящите хора на Стара Загора бе на 13 март, в съорганизаторство с издателство „Жанет 45”. Представихме дебютната стихосбирка „Фигури от сол” на Ралица Райкова, носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” през 2021 г. Стихосбирката бе номинирана и в категория „Майстори” на наградата „Бисерче вълшебно” за 2023 г.

На 21 март бе срещата с литературния историк Катя Зографова и премиерата на новата й книга „Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание”. Десетина дни по-късно стартира Осемнадесетият маратон „Четяща Стара Загора” с представянето на дебютния роман на Боян Йорданов – „Възлюбените”.
На 11 април имахме топла среща с Йорданка Белева и последния й сборник с разкази „Таралежите излизат през нощта”, както и на книжката й за деца „Баба Дрямка”. Дебютният роман, впоследствие спечелил наградата роман на годината „13 века България”, на доц. Тодор Тодоров – „Хагабула”, срещна читателите си в Стара Загора на 19 април в изложбена зала „Байер”. На 20 април се проведе Празникът на четенето във фоайето на Културен център „Стара Загора” като кулминация на неизброимите прояви в полза на книгата и четенето по време на Осемнадесетото издание на Маратона на четенето през първия пролетен месец. На същия ден бе представянето на ирландската писателка Джен Карсън и романа й в стил магически реализъм - „Подпалвачите”, издаден от ИК „Персей”.
И тази година отбелязахме задължителното си участие в Европейската нощ на литературата - на 27 септември четохме от романа „Невидимото дете” на най-превежданата финландска шведскоезична писателка и художничка Туве Янсон.
Младата авторка Теодора Тотева, журналист по образование и сценарист, и книгата й „На сантиметър от чудото” намериха своята благодарна публика на 26 октомври в изложбена зала „Лубор Байер”.
На 27 октомври се състоя премиерата на стихосбирката „Алвеоли от хартия” с автор Даница Христова, лауреат на Тридесет и деветото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Христов”. Награждаването и рециталът на отличените млади творци, излъчени сред 88 участници, събраха непреброимо количество публика в Художествената галерия на Стара Загора с множество от десетки правостоящи, които обширната зала едва побра. На 28 октомври журито проведе с младите таланти творческа работилница в къща музей „Гео Милев”.
На 17 ноември се включихме в отбелязването на първия Ден на четенето в България, като спретнахме Кът за задушевно четене. Един от първите му посетители бе Павлина Делчева, новият зам.-кмет на Стара Загора с ресор общинска собственост, здравеопазване и социални дейности.
В Деня на християнското семейство 21 ноември Захари Карабашлиев бе гост на Библиотека „Родина”, за да представи романа си „Рана”. Изложбена зала „Байер” буквално се пръсна по шевовете от над 100 негови горещи почитатели, които изчакаха дълга опашка за автографи върху заглавните страници на творбата, станала седмици подред най-купуван роман в книжарниците „Сиела” и „Хеликон” и отличена с наградата „Златен лъв”.
Предколедният „гвоздей” на месец декември бе срещата с любимата ни поетеса и преводач Мария Донева на 14-ти в зала „Байер”. Най-новата й творба „Боядисвам в бяло лятото” привлече верните й дългогодишни фенове, които я обсипаха с комплименти и аплодисменти.
До нови срещи с книгите и през 2024 г.!
Весели празници от Библиотека "Родина"

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора