корица на приказката-игра Голямото приключение на малкото таласъмче„Голямото приключение на малкото таласъмче” на Никола Райков е първата авторска „приказка-игра” в света.

На 16 май от 11.00 ч. в Детски отдел на библиотека "Родина" ще започне „голямото приключение” на подготвителна група „Мечо Пух” при ІХ ОУ „Веселин Ханчев” с Никола Райков и неговото малко таласъмче.

Помните ли книгите-игри? През деветдесетте години на миналия век те се превърнаха в културен феномен за страната ни[1] и изкачиха България на първо място в света по брой на издадени книги-игри на глава от населението. Тяхната бройка е близо двеста[2], но никой от авторите тогава не дръзна да пробва нещо, което изглеждаше очевидно - да напише книга за най-малките.

Двадесет години по-късно Никола Райков написва първата "приказка-игра", уникална не само за България. Според сайта gamebooks.org, който поддържа най-пълна база данни за интерактивна литература в света, четири подобни книжки са издадени на английски през далечната 1984[3]. Те обаче са преразказ на класически приказки. "Голямото приключение на малкото таласъмче" се превръща в първата авторска приказка-игра в света.

В нея най-малките, в ролята на „малкото таласъмче Таласъмчо”, имат възможността да се потопят в един приказен свят, за да намерят храна за зимата за лакомото си коремче. Авторът обещава "близо сто начина" да прочетете книгата и "двадесет възможни края"[4], както и специални съвети към родители, които искат да се включат активно.

Никола Райков е роден в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Пише кино прегледа на телевизия ММ. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България. Творчеството му получава признание. Късият му научно-фантастичен разказ "Хардуерен проблем" е избран в селекцията на списание "Усури". През следващата година фентъзи разказът с български фолклорни елементи "Пеперуда", писан в съавторство с Димитър Стефанов, заема второ място на ежегодния конкурс "Таласъмия". Няколко месеца по-късно неговият филмов сценарий "ВЛЕЗ" печели наградата за "най-добър филмов проект" на международния фестивал за кино в Балчик. През следващата година антиутопията "Изневяра" влиза в селекцията на антологията "Секси хоризонти".

Експерименталната приказка-игра "Голямото приключение на малкото таласъмче" е негова дебютна самостоятелна книга, написана за тригодишния му син[5]. Райков инвестира всичките си спестявания и се заема да реализира амбициозния си проект изцяло сам. "Исках да гарантирам най-високо качество на илюстрации, дизайн и оформление, а и никое издателство нямаше да ми позволи да пусна електронна версия на книгата си безплатно", казва авторът, който твърди, че "вярва в свободното споделяне на информация и изкуство". Свободна версия на книгата вече е налична на сайта prikazka-igra.com.

Първите ревюта на книгата я наричат "историческо събитие"[6], "вълшебна, изобретателна и изумително детска"[7] и "най-необикновената книга, която ще попадне в ръцете ти"[8]. А сред феновете на този нетрадиционен проект само дни след появата му вече са имена като известния автор и преводач Любомир Николов и популярната писателка на детски книги Мая Дългъчева.

Библиография с връзки към текстове на произведения на Никола Райков:
http://bgf.zavinagi.org/index.php/Никола_Райков

Фотогалерия от срещата във Фейсбук.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора