Библиотека "Родина", къща музей "Гео Милев" и издателска къща "Жанет 45", с подкрепата на Община Стара Загора представиха Христо Карастоянов и последния му роман "Една и съща нощ" с участието на проф. Владимир Янев.

Христо КарастояновХристо Карастоянов е роден на 22.02.1950 г. в Тополовград. Автор е на 27 книги – белетристика, публицистика и поезия. През 1999 г. печели наградата  на Съюза на българските писатели за документалистика. Романът му "Аутопия: другият път към ада"( 2003), е сред първите пет номинирани за наградата на Фондация "Вик" книги, а други негови четири книги са номинирани за наградата на книжарниците "Хеликон". Носител е на ред литературни награди, сред които и първа награда на "Развитие" КДА за непубликуван роман (за книгата му "Смъртта е за предпочитане", 2003), "Златният ланец" за разказ на вестник "Труд", Национална награда за хумористичен разказ "Чудомир", наградата "Хеликон" за най-добра белетристична книга на 2012 година за романа „Името“, наградата "Дъбът на Пенчо" през 2014 година за последния му романа „Една и съща нощ”, който има номинация и за литературната награда „Хеликон”, 2014. Член е на Съюзa на българските писатели. Живее и работи в Ямбол.

В "Една и съща нощ" Христо Карастоянов описва последните години на големия български поет Гео Милев, основавайки историята си на исторически събития и личности и "вади на светло" образа на анархиста Георги Шейтанов – една от най-противоречивите личности от началото на ХХ век, оказал голямо влияние върху развитието на списание "Пламък".
„За новия роман на Христо Карастоянов може много да се пише, но все отнякъде трябва да се започне. Може би да започнем с дързостта – да се напише роман за Гео Милев, за последната година и половина от живота му и за жестоката му смърт в чудовищната касапница на април 1925-а. Впрочем, може да се възрази, че прочутият анархист Георги Шейтанов е също толкова главен герой на книгата, колкото поетът, но ми се струва неизбежно, че „Една и съща нощ“ ще бъде наричана роман за Гео Милев най-малкото поради все още трайната мощ на литературния канон.

Иначе поетът и анархистът шестват из улиците на София, така живо и сетивно въплътени от ямболския писател, както малцина столични автори са успявали, и се сблъскват с други исторически лица, но по много причини не бих етикетирал „Една и съща нощ“ като исторически роман. Причини, в които, мисля, се съдържа и спецификата, и силата на това забележително произведение.”

Из текст на Ангел Игов за в. Култура - Брой 25 (2774), 04 юли 2014 
http://www.kultura.bg/bg/article/view/22378

„Христо Карастоянов разказва пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история.
Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.”

Хелмут Шонауер, Lesen in Tirol

Чуйте повече за романа "Една и съща нощ" от Христо Карастоянов и проф. Владимир Янев https://www.youtube.com/watch?v=TXHGAmKcFgE

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора