Silvia TomovaБиблиотека "Родина" Стара Загора
Пътуващите книги на Стара Загора
Книжарница "Приятели" Стара Загора
ИК "Жанет 45"
 
Ви канят на среща със
СИЛВИЯ ТОМОВА
и
премиера на романа и
"ПЕЧАТАРЯТ"

 

14 януари (четвъртък), 18:30 ч.      Книжарница „Приятели”

    Силвия Томова е родена в София. Завършила е специалностите "Дефектология" и "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Публикувала е във вестниците "Литературен вестник", "Литературен форум", "Словото днес", списание "Книгите днес" и др.
      Автор е на два сборника с разкази („Добър ден, Р.“, „Черни маслини и двама мъже“) и на романите „Кожа“и „Тит от Никомедия“. Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разка „Рашко Сугарев“ (2007) и приза „Книга на годината“на Академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и белоруски. Премиерата на „Тит от Никомедия“на сръбски език през 2013 г. стана част от културната програма по отбелязването на 1700 години от подписването на Миланския едикт в гр. Ниш. „Печатарят“е третият роман на Силвия Томова, с който тя категорично утвърждава мястото си в съвременната българска литература. Сериозен исторически роман, който ни пренася в едни от най-тъмните за България години, за да възкреси от мрака на XVI век образа на българина Яков Крайков, ренесансов човек и първият български печатар. Оскъдна фактология? Мисията невъзможна? Не и за талантливото перо на Силвия Томова, чиято емпатия одухотворява пред очите ни един „просветен и смел мъж“ в невероятната атмосфера на Венеция. Мистерия и драма, потопени в красиво повествование.
                                                  София Несторова

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора