Библиотека „Родина“ бе домакин на забележителна среща с първия български езиков археолог и ономаст проф. Тодор Балкански.

Заедно с д-р Димитър Маринов и Станка Битлиева те представиха изследванията си за Христо Милев (03.04.1867, с. Шипка - 1943, София) - старозагорски окръжен управител в периода 1906 - 1909? година, един от основателите на Археологическо дружество "Августа Траяна"; първопроходец в ономастичното пространство на Старозагорска област, преименувал с българските им имена 311 селища в Старозагорско.

А защо е важно да се чете историята по езиковите останки и как археологията на думите преобръща с хастара "фактите", която учим в училище - ще чуете скоро в звуковия файл от срещата на сайта на библиотека „Родина“.

Още за книгата и автора можете да чуете в интервюто на Венелина Попова с проф. Тодор Балкански тук : http://bnr.bg/post/100838947/prof-todor-balkanski-za-ezikovata-arheologia-koato-vazstanovava-chasti-ot-izgubenata-istoria

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора