Лога

За 13-и пореден път, екипът на Библиотека „Родина” призовава всички успешно изкушени от книгите старозагорци – участвайте в още по-многолюден и забавен Маратон на четенето!

Със сигурност не е необходимо да припомняме на нашите приятели от читалища, училища, детски градини, неправителствени организации и културни институти, че Международният ден на книгата – 23 април, се отбелязва от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.

Убедени сме, че този празник, станал традиция за града и общината ни, не може да се претупа в един ден, затова отново ще го честваме през целия април – от втори до тридесети, под мотото „Четяща Стара Загора”. В Града на поетите, по инициатива на Библиотека „Родина” и с любезното съдействие на местната власт, отново ще се впуснем в Маратон на четенето. Приканваме да се приобщят към тази забавна и полезна за деца и възрастни проява всички библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници.

Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

XIIІ Маратон „Четяща Стара Загора” 2018 г. е част от Културния календар на Община Стара Загора. Организира се в партньорство между библиотеките „Родина” и РБ „Захарий Княжески”. Кулминацията му е насрочена за 23 април, понеделник, от 8:00 до 22:00 часа. Инициативата е подкрепена от общинската администрация, местните медии, сайта „Детски книги” и издателските къщи „Ентусиаст”, „Парадигма”, „Сиела”, „Персей”, „Жанет 45”.

Гости на Стара Загора ще бъдат писателите Леа Коен, Веселина Седларска, Владо Любенов, детските автори Цвета Белчева, Петя Александрова и Яница Маринова, македонската писателка Ягода Михайловска – Георгиева и др.

Най-горещото желание на организаторите е да се привлекат колкото се може повече съмишленици. Затова ви приканваме да развихрите въображението си в още инициативи! Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Замисълът е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма сковаващи рамки – нито за място, нито за начин на почитане на словото! Напомняме, че могат да бъдат организирани още и дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и т.н., и т.н., свързани с книтите и техните автори!

На 23 април от 11:00 до 16:00 часа в парк „Пети октомври” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето, в който можете да се включите с ваша програма при направена заявка за предпочитан час – до 17 април 2018 г..

 

Информация за организираната от Вас проява през м. април – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата и четенето на 23 април в парк „Пети октомври”, изпращайте на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915. Програмата ще се актуализира ежедневно.

 

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Резултатите от Маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайта www.rodina-bg.org и в социалните мрежи.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора