Снимки от събития

Маргарита Петкова представи "Още бели нощи" на "Четяща Стара Загора"

 На  23 април 2024 г. Библиотека "Родина", Издателска къща "Персей"  и Маргарита Петкова представиха книгата ѝ "Още бели нощи"

Петър Стоянович представи "Несвършващо време" в Стара Загора

Библиотека „Родина”, Община Стара Загора и Издателство „Книгомания” представиха Петър Стоянович с мемоарната му книга „Несвършващо време”.

Любимата старозагорска поетеса Мария Донева представи новата си стихосбирка

На 14 декември в Изложбена зала "Байер" библиотека "Родина", книжарници "Хеликон" и издателство "Жанет 45" представиха новата поетична книга на Мария Донева "Боядисвам в бяло лятото" и преводната "Нощта преди Коледа"
С участието на Здравко Георгиев.

Новият зам.-кмет Павлина Делчева подкрепи важността от четенето

Новият зам.-кмет по общинска собственост, здравеопазване и социални дейности Павлина Делчева избра да отбележи първия Ден на четенето в България в Къта за задушевно четене на библиотека „Родина” и да подкрепи важността на четенето като основен за грамотността процес, от който зависи промяната на средата, на обществото и на бъдещето ни. Известна като върл читател и библиофил, тя донесе и няколко издания от личната си сбирка за фонда на библиотеката. Благодарим от сърце!

#денначетенето #четенетодававъзможности

Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" представиха Теодора Тотева с "На сантиметър от чудото"

На 26 октомври, в рамките на Есенните литературни дни 2023, Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" представиха Теодора Тотева с книгага й "На сантиметър от чудото". Водещ на срещата бе поетесата Мария Донева, а събитието се проведе в Изложбена зала "Байер".

Детската писателка Таня Петкова и сем. Медунови гостуват в ДГ "Зорница" за 1 юни. Честит празник, мили деца!

 

Таня Петкова и Дракона Щрау на гости в V ОУ "Митьо Станев"

Таня Петкова представи книгата си "Истории от космоса - Приключенията на Господин Никой и Дракона Щрау" на завършващите ученици от 3. клас при V ОУ "Митьо Станев".

"Четяща Стара Загора" посрещна майсторката на магическия реализъм Джен Карсън

Джен Карсън пристигна в България, за да представи отличения си с Европейската награда за литература роман „Подпалвачите“, който излиза у нас с логото на изд. „Персей“ и в превод на Дарина Фелонова.
Ако Маркес бе живял в Белфаст, подобно на Джен Карсън, вероятно щеше да напише точно такъв роман. Със средствата на магическия реализъм ирландската писателка е създала книга, която изправя на нокти и се помни дълго. „Подпалвачите“ разказва историята на двама бащи във време на големи социални сблъсъци. Докато пламъци поглъщат сгради, улици и човешки надежди, двамата се изправят пред личните си демони.

 

XVIII маратон "Четяща Стара Загора" представи доц. Тодор П. Тодоров и романа му "Хагабула"

В рамките на XVIII маратон „Четяща Стара Загора”, Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” представиха доц. Тодор П. Тодоров и дебютния му роман „Хагабула”.

Среща с Йорданка Белева и последния ѝ сборник с разкази „Таралежите излизат през нощта”

В рамките на XVIII Маратон на четенето Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” представиха Йорданка Белева и последния ѝ сборник с разкази „Таралежите излизат през нощта”.

Боян Йорданов представи дебютния си роман на XVIII маратон "Четяща Стара Загора"  

XVIII маратон "Четяща Стара Загора" Библиотека "Родина", ИК "Жанет-45" и Радио Стара Загора представиха на 4 април Боян Йорданов и дебютния му роман "Възлюбените".

Катя Зографова представи новата си книга в Ст. Загора

Библиотека "Родина" Стара Загора представи в рубриката си "Среща с автограф" литературният историк Катя Зографова и новата й книга "Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание".

Представяне на дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова

Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представиха дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2021 година.

Библиотека "Родина" получи дарение от ПП - Стара Загора

148 книги на стойност 1631.18 лв. дари екипът на Продължаваме Промяната - Стара Загора на Библиотека „Родина” на 8 март. Изданията, предимно нова художествена литература за възрастни и деца, ще обогатят фонда на старозагорската библиотека и филиалите й. Екипът на "Родина" благодари за жеста и за отношението към книгите и четенето на Радослав Василев и на дамите, които решиха да ни зарадват на осмомартенския празник. 

Веселина Седларска представи новата си книга с разкази в Ст. Загора

На 23 март в Регионален исторически музей Библиотека „Родина“ и Издателство „Сиела“ представиха най-новата книга на Веселина Седларска "Гладни сърца". 

"Снощи в Стара Загора си говорихме как могат да бъдат нахранени гладните сърца. Благодаря на организаторите от библиотека "Родина", на водещата Велизара Цонева, на всички, които в една студена вечер по време на ковид пандемия, грипна епидемия и война дойдоха, за да си говорим за човешката душа. В Стара Загора съм като у дома си. И все пак изненада имаше. След срещата при мен дойде жена, която ми каза, че е чела в мои интервюта, че любимата ми книга е "Цитадела" на Екзюпери. И се представи: Росица Василева, преводачката на книгата. И се зарадвах много, и се засрамих - винаги казвам, че това е любимата ми книга, а никога не бях споменавала името на преводачката. Тя ми разказа колко трудно се е сдобила с книгата на френски и как десет години е водила битка с издателства, за да я издадат. А те не искали, защото някакъв тогавашен корифей казал, че в тази книга Екзюпери е фашист. Както се казва: О!о. Защо ли не се правят срещи и с преводачи, имат какво да разкажат." Веселина Седларска

Неда Антонова представи "Безмълвие" в Ст. Загора

По покана на библиотека "Родина" писателката Неда Антонова гостува в Стара Загора със своя последен роман „Безмълвие”. Книгата, която разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска“, бе представена на 18 юни, петък, от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей.

Катя Зографова представи "Хроники на Вазовия род"

Литературният археолог Катя Зографова представи на старозагорци последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”.
В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.
Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов, който присъства на представянето на книгата в Стара Загора на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора