14 октомври – Преп. Петка Търновска – ПЕТКОВДЕН. В деня на Света Петка е забранено да се преде и плете. Според фолклорната ни митология тя е леля на Свети Димитър. В нейния ден децата не бива да се къпят, а който не пости в петъка преди празника, вярват, че може да се удави. Имен ден празнуват Петкана, Петрана, Пенка, Петко.

18 октомври – Св. вмчца Злата Мъгленска. Лъскат се златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си. Имен ден празнуват Златко, Златка.

26 октомври – Св. вмчк Димитрий – ДИМИТРОВДЕН. Според легендите Свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Свети Георги. Той язди червен кон, има дълга бяла брада, от която се изсипва снегът. В Северна България наричат празника още Разпуст, защото на този ден освобождавали ратаите и гурбетчиите и се договаряли за следващата година. Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Митко, Митра.

27 октомври – Св. мчк Нестор – МИШИНДЕН.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора