Стара Загора е домакин на много фестивали и културни прояви.
Традиционен е Фестивалът на оперното и балетното изкуство.
Стара Загора е европейска сцена на куклено-театралното изкуство. Градът е домакин на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" (септември). Той се провежда като биенале и представя оригинални и нетипични форми на театралното изкуство.
Художествена галерия – Стара Загора е домакин на Балканско квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ" (декември януари). Галерията има постоянна експозиция с картини на някои от най-големите български майстори. Заедно с това е организатор и на десетки изложби на утвърдени и на млади български и чуждестранни художници.
Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", който ежегодно среща таланти от различни творчески поколения (ноември).
През 2013 г. в Стара Загора ще се проведе първото издание на международен филмов фестивал (юни).
Своите гости и изложители очаква и второто издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада" (октомври), който се организира от Търговско-промишлена палата – Стара Загора.
Очакват ни Националният конкурс по фолклор за деца "Орфеево изворче" (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); Нощ на музеите и галериите (септември); 24-часов Маратон на четенето "Четяща Стара Загора" (23 април), Джаз форум, Фестивалът "Различният поглед" и много други.

Тексът е част от периодичното издание на Търговско-промишлена палата – Стара Загора 
"Икономически годишник на регион Стара Загора – 2013"

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора